De geschiedenis van de pingpongtafel
Tegenwoordig is pingpongen, ook wel tafeltennissen, best een bekende sport. Er zijn dan ook best wat mensen die het spel spelen en thuis een pingpongtafel hebben staan. Maar de geschiedenis van deze sport gaat terug naar de 19e eeuw in Engeland waar het daadwerkelijk begon met ‘Ping-pong’ en later uitgroeide tot het tafeltennis zoals we het vandaag de dag nog kennen.
De pingpongtafel begon als salon- of eettafel
In Engeland werd in de 19e eeuw het pingpongen met een pingpongtafel uitgevonden. In de jaren ’70 van de 19e eeuw werd er veel gesport en gespeeld. Alleen het buitenspelen was in Engeland niet zo vanzelfsprekend omdat het weer niet vaak mee werkte. De elite Britten waren bezig met het bedenken van indoor spel- en sportactiviteiten om zich en anderen te vermaken. Tennis bestond in die tijd al en op een gegeven moment werd de salon- of eettafel gebruikt als tennisbaan. Er werd in het midden een rijtje boeken neer gezet als het bekende ‘net’, een bolletje wol of champagnekurk werd gebruikt als ‘bal’ en de deksels van sigarendozen werden als batje gebruikt. Zo ontstond de basis van het pingpongen zoals we dat vandaag de dag nog kennen.
Spelfabrikanten nemen het idee van een pingpongtafel over
Al snel kwamen spelfabrikanten met het idee om het spel pingpongen te verbeteren en te vernieuwen. Er werden bloemrijke namen aan de spellen gegeven zoals ‘Gossima’, ‘Whiff Whaff’ en ‘Pim-Pam’. Er werden complete sets verkocht met een tafel, batje en bal. In die tijd was de bal het meest provisorisch want deze was van rubber of kurk gemaakt. Alleen de rubberen modellen stuiterden te hard waardoor ze schade aan de kamer aanrichtten en de kurken modellen stuiterden onvoldoende. De spellen hielden in deze vorm geen stand omdat het niet te doen was om effectief te spelen.
Van pingpongen naar tafeltennissen
Vandaag de dag kennen we pingpongen ook wel als pingpongtafel en worden de termen door elkaar gebruikt. In de 20e eeuw maakte de Engelsman James Gibb balletjes van celluloid. Hij nam in eerste instantie deze balletjes mee terug van zijn reis in Amerika en is ze daarna zelf gaan produceren. Ze bleken namelijk precies de juiste stuit te maken tijdens het spelen om er echt een spel mee te kunnen spelen. Spelfabrikant Jacques en Son gaf he spel “Ping-Pong’ mee als naam en daarmee werd verwezen naar het geluid dat het balletje maakt tijdens het spelen. De benaming raakte al snel ingeburgerd en we gebruiken hem vandaag de dag nog steeds.
Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het spelen van dit spel iets minder populair, maar erna bloeide het weer net zo snel op. Het spel werd een nieuw leven in geblazen en werd gecreëerd als echte sport. Omdat de naam “Ping-Pong” een geregistreerde merknaam was, moest er een alternatief verzonnen worden: tafeltennissen. In 1926 is de eerste officiële wedstrijd tafeltennis gehouden in Londen en al snel was het geen exclusieve sport meer voor Engeland maar ging het de hele wereld over.